Het verhaal van Lama

Lama (13) uit Aleppo, Syrië, moest samen met haar familie vluchten naar Libanon. “Het leven is hier beter. Er zijn ten minste geen bombardementen. Die heb ik veel gezien in Syrië, ik heb het allemaal gezien. Mijn droom is dat alles weer wordt zoals het voor de oorlog was.'

"Ik lag te slapen toen de lucht bombardementen begonnen. Het was heel dichtbij. Ik was zo bang dat ik iemand zou verliezen waar ik zo van houd. Ik ging bidden. Het hielp een beetje."

Op de vlucht

Lama vluchtte met haar familie uit Syrië. Weg van de oorlog en het geweld. "Veel vrienden waren al gevlucht. Ik heb geen contact meer met ze. Misschien zijn ze in Libanon, misschien in Turkije, of op andere plekken in Syrië. Ik weet het niet." Al meer dan vijf miljoen Syriërs gingen op de vlucht. De helft daarvan is kind.

Lama woont nu in Libanon. Ze mist haar huis. “We hadden 5 kamers en een mooie tuin. Nu zitten we opgepropt in een klein kamertje."

Een veilige plek

“Ik ben al heel lang niet naar school geweest. Mijn school in Syrië is verwoest door de bommen. Ik was zo verdrietig toen dit gebeurde. Ik snap niet waarom ze dit doen. Ik ga nu naar de Safe Space, waar ik het erg naar mijn zin heb. Mijn droom is dat alles weer wordt zoals het voor de oorlog was. Want het leven is moeilijk hier. Ik heb geen vrienden en kan niet buiten spelen."

Lees meer over ons werk in Libanon