Hoi ik ben Salma

Dit is Salma. Ze is 10 jaar. Ze moest vluchten uit de hoofdstad van Syrië, omdat het daar veel te gevaarlijk was. “Ik had heel leuk speelgoed thuis. Mijn neefjes en nichtjes kwamen altijd naar mij om te spelen. Toen ik met mijn familie naar Libanon vluchtte, kon ik niets meenemen.”

Nachtmerries

Salma heeft vaak nachtmerries over Syrië. Ze schrikt er zelfs wakker van. Ze droomt dan over het geweld in Damascus, de hoofdstad van Syrië. “Ik zie de mensen op straat voor me. Ze bewogen niet meer”. Salma vindt het moeilijk om over deze onderwerpen te praten. Waar ze nu woont is het wel veiliger, maar helemaal veilig is het nog steeds niet: “Hier wordt er af en toe ook geschoten. Het is eng, maar het is niets vergeleken met Syrië”.

Iedere dag iets nieuws

Salma zit bij de programma’s van War Child. Hier tekent ze bijvoorbeeld. Ze tekent dingen die ze leuk vindt. Salma laat een tekening van de vlag van haar thuisland Palestina zien. “Er zijn hier ook andere Palestijnse Syriërs. Ze zijn aardig, maar mijn echte vrienden en familie zijn thuis. Ik kan ze niet bereiken". Toch blijft Salma vrolijk, ook door wat ze in het programma van War Child doet. “Iedere dag leer ik weer nieuwe dingen. Ik word er blij van”.