Show thumbnails Hide thumbnails

Irak

In Irak is er jarenlang oorlog geweest. De oorlog is afgelopen, maar nu zijn er rebellen die vechten tegen de regering. Door het geweld vluchten er veel mensen. Bijna 10 miljoen mensen hebben hulp nodig.

Waarom was er oorlog?

In 2014 begonnen de rebellen tegen de regering te vechten. Omdat zij zelf de baas van het land willen zijn en het niet eens zijn met de regering. 

Wat zijn de gevolgen van de oorlog?

Steden en dorpen zijn verwoest. Heel veel kinderen kunnen niet naar school, omdat die dicht zijn of kapot gemaakt. Kinderen zijn niet veilig en moeten soms deelnemen aan het conflict.

Hoe is het er nu?

Het is er niet veilig door het geweld. Veel mensen vluchten daarom weg uit Irak. Kinderen hebben geen huis meer, en wonen in speciale kampen voor vluchtelingen. Soms zijn ze ook familie kwijtgeraakt door het geweld of tijdens hun vlucht. 

Wat doet War Child in Irak?

War Child heeft gezorgd voor veilige plekken, Safe Spaces. Hier kunnen kinderen met elkaar praten en spelen, en weer blij zijn. Ze spelen er ook toneel, maken samen muziek en sporten. Zo leren ze omgaan met hun nare ervaringen en herinneringen. Ze worden sterker en kunnen weer kind zijn.