Zuid-Soedan

Een jarenlange burgeroorlog zorgde voor een nieuwe staat: Zuid-Soedan. In Zuid-Soedan wonen miljoenen kinderen. Hun toekomst ziet er slecht uit. Door de burgeroorlog zijn er bijna geen wegen en bruggen meer. Veel kinderen kunnen niet naar school of de dokter. Er is te weinig voedsel en veel mensen moesten vluchten.

Waarom was er oorlog?

Het land Soedan was lange tijd één land, maar veel mensen wilden dat het noorden en het zuiden aparte landen zouden worden. Zuid-Soedan bestaat pas sinds 2011. Eind 2013 braken er gevechten uit. Omdat de president, de baas van het land, iemand anders ervan beschuldigde dat hij de macht over wilde nemen.

Wat zijn de gevolgen van de oorlog?

Het land ligt in puin. Veel kinderen hebben te weinig eten, zijn ziek en voelen zich de hele tijd onveilig. Ze hebben soms geen ouders meer. Die zijn ze verloren door het geweld. Of het contact is verbroken tijdens het vluchten. Door de enorme armoede moeten kinderen werken en kunnen ze niet naar school.

Hoe is het er nu?

Er zijn nog steeds spanningen. Spanningen tussen buren, dorpen en stammen. Er is veel criminaliteit. Voor kinderen zijn er haast geen dingen om naar uit te kijken. Ze gaan niet naar school, worden slecht verzorgd en zijn niet veilig.

Wat doet War Child in Zuid-Soedan?

War Child zorgt voor een veilige plek voor kinderen. Hier kunnen zij verwerken wat ze mee hebben gemaakt. Samen met anderen, zodat ze leren elkaar weer te kunnen vertrouwen. Dit doen ze met muziek, toneel en spelletjes.  En willen ze graag dat iemand naar hen luistert. Daarom doen ook ouders mee met de projecten van War Child. En omdat ze meestal niet naar school kunnen, geven we ze ook les. Zo bouwen we samen aan de toekomst van de kinderen en het land.