Show thumbnails Hide thumbnails

Burundi

In Burundi is er gelukkig geen oorlog meer. Maar het is er sinds kort wel weer gevaarlijk. Door presidentsverkiezingen is er geweld, en hebben de mensen het moeilijk. Een half miljoen mensen is op de vlucht. De helft van hen is kind.

Waarom was er vroeger oorlog?

Twaalf jaar lang duurde de oorlog in Burundi. Het was een gevecht tussen twee bevolkingsgroepen in het land, namelijk de Hutu’s en de Tutsi’s. Zij streden om de macht. Beide groepen wilden de baas zijn.

Wat zijn de gevolgen van de oorlog?

Tijdens de oorlog werden 30.000 mensen gedood. Meer dan 1 miljoen inwoners raakten hun huis kwijt en moesten vluchten. De helft van de vluchtelingen is kind. Zij konden niet meer spelen en zagen veel ellende. Veel families zijn uit elkaar gedreven door het geweld. Van iedere vijf kinderen, is er één wees.  Ze leven op straat of zitten zelfs gevangen. Er zijn bijna geen scholen, kinderen worden slecht beschermd. Weinig kinderen krijgen hulp om de gevolgen van de oorlog te verwerken. De mensen kunnen nauwelijks hun eigen land weer opbouwen.

Hoe is het er nu?

Er zijn net presidentsverkiezingen gehouden in Burundi. President Nkurunziza heeft de verkiezingen gewonnen. Hij is nu voor de derde keer gekozen als baas van het land. Eigenlijk mag je maar twee periodes president zijn. Veel mensen zijn daarom boos en vinden dat de verkiezingen niet eerlijk gehouden zijn. Er is nu veel geweld. Ouders en kinderen moeten daarom vaak vluchten naar een veilige plek. Er wonen nu al meer dan 13.000 vluchtelingen in DR Congo. Dat is een land naast Burundi. De meeste van de vluchtelingen is kind. Zij hebben daar niks te doen en kunnen niet naar school. 

Wat doet War Child in Burundi?

Samen met een andere hulporganisatie helpt War Child kinderen die er slecht aan toe zijn door de oorlog, of net zijn gevlucht. Ze zijn bijvoorbeeld bang of maken steeds ruzie. De kinderen krijgen de steun thuis en op school. Bijvoorbeeld door met elkaar te sporten, te knutselen en te zingen, leren ze hoe ze met andere kinderen om moeten gaan. Ze maken daardoor minder ruzie en zijn minder bang. Ook zorgt War Child dat ouders, leraren en anderen in Burundi hun kinderen beter kunnen helpen.