• Hoi, ik ben Felipe
    Mijn leraar zag dat ik talent had voor drummen
Show thumbnails Hide thumbnails

Colombia

Er is al meer dan 40 jaar oorlog in Colombia tussen de regering, rebellen en andere strijders. Er wordt veel gepraat over vrede, maar het geweld gaat door.

Waarom is er oorlog?

De oorlog gaat vooral om macht. Macht over plaatsen waar olie in de grond zit. En de macht over de handel in drugs. In Colombia wordt veel coca verbouwd. Daar wordt de drug cocaïne van gemaakt. 

Wat zijn de gevolgen van de oorlog?

Meer dan 1 miljoen kinderen zijn voor het geweld gevlucht. Grote delen van het land zijn nog steeds onveilig. Kinderen lopen het risico te worden gedwongen om te vechten. Of zien geen andere uitweg dan kindsoldaat worden. Ook kunnen worden veel kinderen ontvoerd. Door het jarenlange geweld hebben kinderen geleerd te vechten in plaats van praten. Velen zijn heel arm.

Hoe is het er nu?

In sommige delen van het land is het heel erg gevaarlijk. Op zich is Colombia best goed ontwikkeld. Er zijn moderne winkels en goede scholen. Maar de verschillen tussen arme en rijke mensen zijn groot. Voor arme kinderen is het leven zwaar en ze hebben weinig hoop voor de toekomst. Veel kinderen moesten hun huis verlaten. In de gebieden waar gevochten wordt, lopen kinderen een grote kans om kindsoldaat te worden.

Wat doet War Child in Colombia?

War Child steunt Colombiaanse organisaties die kinderen helpen. Het gaat om hulp aan gevluchte kinderen, en kinderen die arm zijn en weinig kansen hebben. En ook kinderen die kindsoldaat zijn geweest. We helpen kinderen omgaan hun nare ervaringen, door theater, muziek en sport. We proberen te voorkomen dat kinderen moeten meevechten. Dit doen we samen met kinderen die aan onze programma's meedoen, ouders, verzorgers en leerkrachten. Ook zorgen we ervoor dat kinderen op een veilige plek kunnen leren.