Jordanië

Er is geen oorlog in Jordanië. Maar dat is er wel geweest. Al een hele lange tijd vluchten er veel mensen naar Jordanië. Bijvoorbeeld mensen uit buurlanden Syrië en Irak. Jordanië vangt miljoenen vluchtelingen op.

Waarom was er oorlog?

In 1946 werd Jordanië onafhankelijk. Honderdduizenden Palatijnse burgers vluchtten naar Jordanië. Er kwamen steeds meer mensen naar Jordanië. Er ontstond een machtsstrijd en Israël nam de macht in verschillende delen van Jordanië over.

Er is wel oorlog en veel geweld in buurlanden Syrië en Irak. Daardoor vluchten er veel mensen naar Jordanië. Meer dan de helft van deze vluchtelingen zijn kinderen.

Wat zijn de gevolgen van oorlog? 

Veel kinderen in Jordanië leven in armoede en onveiligheid. Naar school kunnen de meesten kinderen niet. Ze kunnen uitgehuwelijkt worden of misbruikt. Het is erg gevaarlijk. Veel kinderen moeten ook werken en geld verdienen. Bescherming is er niet.

Hoe is het nu in Jordanië?

Het gaat steeds beter. Er gaan zelfs mensen op vakantie in Jordanië. Maar helemaal vredig is het er nog niet. Er is te veel gebeurd. Daarnaast vluchten er veel mensen vanuit Syrië en Irak naar Jordanië. Er zijn veel vluchtelingenkampen in Jordanië om al deze vluchtelingen op te vangen. Maar het zijn er te veel. Jordanië heeft weinig plek en kan niet goed voor deze vluchtelingen zorgen.

Wat doet War Child in Jordanië?

War Child Holland helpt War Child UK in Jordanië. Samen bieden we hulp aan Jordaanse kinderen, gevluchte Syrische kinderen en andere kinderen die hulp nodig hebben. Met ons programma 'Can't Wait To Learn' kunnen kinderen weer leren op tablets. Zo raken ze niet te ver achterop.

Ook creëren we veilige plekken voor kinderen om te spelen. Dit noemen we een Safe Space. Hier kunnen kinderen weer lekker spelen met leeftijdsgenoten. En leren ze hun nare ervaringen een plek te geven. Zo kunnen de kinderen eindelijk weer kind zijn.