Show thumbnails Hide thumbnails

Libanon

De oorlog in Libanon is voorbij, maar laat haar sporen na. In buurland Syrië is er nog een hevige oorlog aan de gang. Meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen zoeken daarom een veilig thuis in Libanon.

Waarom was er oorlog?

In Libanon wonen veel verschillende bevolkingsgroepen – wel meer dan vijftien! Een aantal van deze groepen moest vluchten naar Libanon omdat het te onveilig was in hun eigen land. De groepen mensen hebben andere geloven, en spreken niet veel met elkaar. Ze begrijpen elkaar slecht en vertrouwen elkaar niet. Daarom hadden ze vroeger ruzie met elkaar. En was er zelfs oorlog. 

Wat zijn de gevolgen?

Door het geweld van de oorlog zijn veel onschuldige mensen omgekomen. Omdat er altijd gevechten waren, groeiden kinderen op met geweld. Kinderen in Libanon vinden vechten en wapens heel normaal. Ook vertrouwen ze kinderen van een andere groep niet. En durven ze niet met hun te spelen en vrienden te maken. 

Hoe is het er nu?

Het leven van de vluchtelingen is zwaar. Ze wonen in vluchtelingkampen. Daar is geen werk. Er zijn te weinig spullen om zieken en gewonden beter te maken. En kinderen gaan niet naar school. Ook komen er nu nog veel meer vluchtelingen uit Syrië bij. Maar de Libanezen willen dat niet. Omdat er al zo weinig ruimte is. Zij pesten de vluchtelingen. Veel kinderen zijn bang dat er weer oorlog komt. 

Wat doet War Child in Libanon?

Veel gevluchte kinderen zijn bang en verdrietig. En ze vertrouwen elkaar niet. War Child maakt daarom veilige plaatsen, Safe Spaces, waar kinderen kunnen spelen. Door samen te lachen vergeten ze langzaam hun angst en verdriet. Ze kunnen weer kind zijn. Hier ontmoeten er ook andere kinderen. Libanese, Palestijnse en Syrische. Ze leren met elkaar te praten. Te spelen. En elkaar weer te vertrouwen. Zodat ze samen kunnen leven, samen oud kunnen worden.