Nederland

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er vrede in Nederland. Gelukkig. Maar, op veel plekken op de wereld is er wel oorlog of geweld. Miljoenen mensen zijn daarom op de vlucht. Naar een veilige plek, zoals Nederland.

Hoe is het er nu? 

Je hebt 3 weken te voet gereisd met je ouders en je broertje. Je bent onder prikkeldraad door gekropen, je broertje bijna kwijtgeraakt en hebt een gedeelte van de overtocht in een overvolle rubberen boot gemaakt. Op zoek naar veiligheid, want in jouw land is er helemaal niets meer.

Nu ben je in Nederland, in een opvang voor vluchtelingen. Je mist je vriendjes, je eigen bed, het plein waar je vroeger speelde. Je vader zegt telkens “Dit is niet hoe het blijft” - maar je hebt geen idee wanneer het beter wordt. ’s Nachts schrik je steeds wakker van nachtmerries en hoor je de bommen weer vallen.

In Nederland is er vrede. Kinderen kunnen hier buiten spelen, naar school en hoeven niet bang te zijn voor bommen. Veel oorlogskinderen vluchten naar Nederland. Omdat het in hun eigen land te gevaarlijk is. Er wonen nu meer dan 13.000 gevluchte kinderen in 80 opvanglocaties. Zij hebben vaak angstige en nare momenten meegemaakt in hun thuisland en tijdens hun vlucht. Daardoor zijn ze meestal bang, boos en verdrietig. Hebben ze nachtmerries, of plassen ze in bed. 

Wat doet War Child in Nederland?

Vanaf begin 2016 helpen War Child, UNICEF Nederland en Save the Children, samen deze oorlogskinderen. Deze samenwerking noemen we 'TeamUp'. Dat is Engels voor vooruitgaan. Op 5 opvanglocaties in Nederland kunnen de kinderen samen sporten, spelletjes doen, dansen en toneelspelen. De kinderen vergeten hierdoor hun nare herinneringen. Ze worden weer blij. Ze gaan vooruit.  
We gaan dit op nog meer opvanglocaties in Nederland doen, als er genoeg geld is. Zodat we zo veel mogelijk gevluchte kinderen kunnen helpen.