• Pama houdt van dansen, zingen en acteren
    Ze is zelfs secretaris van de kinderclub
Show thumbnails Hide thumbnails

Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig vakantieland, maar heeft een vreselijk verleden. Er was namelijk 26 jaar oorlog. De oorlog eindigde in 2009, maar overal zie je nog de gevolgen ervan. Bijna alle kinderen in Noord en Oost Sri Lanka hebben hele nare dingen meegemaakt. Veel van hen hebben geen huis meer, zijn hun ouders verloren of konden jarenlang niet naar school.

Waarom was er oorlog?

In Sri Lanka woedde een burgeroorlog. Een burgeroorlog is een oorlog tussen verschillende bevolkingsgroepen die in hetzelfde land wonen. Er was oorlog tussen de grootste bevolkingsgroep, de Singalezen, en een kleinere groep, de Tamils. De Tamils wilden een nieuw, eigen land in het noordoosten van Sri Lanka. De Singalezen wilden geen land aan de Tamils geven. 

Wat zijn de gevolgen van de oorlog?

Veel wegen en bruggen zijn door de oorlog verwoest. Daardoor konden mensen lange tijd niet reizen in het noorden. Door de oorlog zijn er tienduizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen. Kinderen raakten hun ouders kwijt en moesten alleen verder leven.

Hoe is het nu in Sri Lanka?

De oorlog is voorbij, maar vertrouwen is er nog steeds niet. Bij het spelen is er de kans om op een mijn te trappen. Daarnaast mistten veel kinderen een aantal jaar school. Vaak moet jonge kinderen al werken. Nu zoeken de vluchtelingen langzaam hun eigen huizen weer op, maar vaak zijn hele dorpen verwoest.

Wat doet War Child in Sri Lanka?

In Sri Lanka helpt War Child gezinnen bij het oppakken van hun normale bestaan. Daarbij richten we ons op de kinderen. Ze kunnen leren op een veilige plek, zodat ze kunnen inhalen wat ze op school hebben gemist door de oorlog. Ook doen de kinderen mee aan programma’s waarin ze weer vrolijk kunnen zijn en vrienden kunnen maken. War Child leert Sri Lankese kinderen weer voor zichzelf en hun rechten opkomen.