• Rasha vluchtte uit Syrië
  • Hoi, ik ben Salma
    Iedere dag leer ik nieuwe dingen. Ik word er blij van.
  • Ik heb het recht om te spelen
    Syrische kinderen tekenden hun dromen, angsten en wat ze meemaken. En laten zien dat leven in een oorlog heel moeilijk is.
  • Habib
    wil graag naar school.
Show thumbnails Hide thumbnails

Syrië

Al zes jaar is het oorlog in Syrië. Vooral Syrische kinderen hebben het heel erg zwaar. Bijna vijf miljoen mensen zijn gevlucht vanuit Syrië naar buurlanden als Libanon, Turkije en Jordanië. Zij zijn op zoek naar een veilige plek om te leven. De helft van deze vluchtelingen is kind.

Waarom is er oorlog?

De burgers van Syrië kwamen in opstand tegen de regering. Zij deden dit zonder geweld, maar de regering reageerde wel met geweld. Daarom reageerden de burgers zelf ook weer met geweld. Zo is de oorlog begonnen.

Wat zijn de gevolgen?

Iedere dag vluchten duizenden Syriërs voor de tanks en het geweld in hun land. Als de kinderen van huis weggaan, weten ze niet waar ze terecht gaan komen: in een slechte buurt in de stad met heel veel mensen in één kamer, of in overvolle kampen. Soms alleen, zonder hun ouders. Ook kunnen ze niet naar school. En voor eten en drinken hebben ze hulp van anderen nodig.

Hoe is het er nu?

Tanks rijden door woonwijken. Een groot deel van het land is kapot door bommen en het geweld. Kinderen worden zelfs expres gebruikt om oorlog te voeren. De mensen zijn bang voor ontvoeringen en geweld. Vaak vluchten zij zonder dat zij ook maar iets van hun spullen mee kunnen nemen. Kinderen zijn vaak verdrietig of boos, en vertrouwen zichzelf en anderen niet meer.

Wat doet War Child in Syrië?

Omdat heel veel Syriërs naar de buurlanden vluchten, helpt War Child kinderen daar sinds 2012. Hier leren de kinderen op een creatieve manier om te gaan met de stress in hun dagelijks leven. Kinderen die door het conflict niet naar school konden, krijgen eindelijk weer les. Zo kunnen ze hun vertrouwen weer opbouwen. Bijvoorbeeld met muziek, toneel en spelletjes. Op een veilige plek. Zodat de kinderen even niet aan de oorlog hoeven te denken. Ook Libanese kinderen doen mee, zo leren ze elkaar beter te begrijpen. Dat zorgt voor meer veiligheid.