• Bescherming van kinderen
    in Jemen
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Jemen

De burgeroorlog in Jemen loopt steeds verder uit de hand. Miljoenen kinderen hebben hierdoor humanitaire noodhulp nodig.

Nationale context

De burgeroorlog in Jemen is de afgelopen tweeënhalf jaar van een intern conflict tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen uitgemond in een oorlog tussen concurrerende regionale machten. Jemenitische burgers worden blootgesteld aan terroristische aanslagen door de Islamitische Staat, en lijden onder de aanhoudende luchtaanvallen van Saoedisch geleide coalitietroepen.

Door het conflict in Jemen zijn er meer dan 22 miljoen mensen - ongeveer 80 procent van de bevolking - die dringende humanitaire hulp nodig hebben. Miljoenen mensen zijn kwetsbaar - niet alleen als gevolg van gevechten,  ook het gebrek aan voedsel en gezondheidszorg raakt de bevolking hard. Een functionerend gezondheidssysteem ontbreekt, en er is nauwelijks toegang tot veilig water en hygiëne. Hierdoor is zeer lastig om de verspreiding van ziekten te voorkomen.


De situatie van kinderen

Het allermeest lijden de kinderen in Jemen onder het geweld. Tot nu toe stierven ruim 5000 burgers als een direct gevolg van het conflict - waaronder meer dan 2700 kinderen. Volgens schattingen van de VN kunnen ruim twee miljoen kinderen niet naar school door de ineengestorte infrastructuur en het gebrek aan openbaar vervoer. Uitbraken van cholera en acute diarree maken de al nijpende situatie in het land nóg slechter. 

Wat wij doen

War Child Holland ondersteunt het werk van War Child UK: samen bieden we gevluchte en kwetsbare kinderen in Jemen bescherming en voedsel. 

Daarnaast neemt War Child deel aan de internationale 'Joint Response' in Yemen. Binnen dit initiatief - gecoördineerd door de Dutch Relieve Alliance - werken zes organisaties samen om snel én kwalitatief goede humanitaire noodhulp binnen Jemen te verlenen. Zo kunnen wij samen de dringende behoefte aan bescherming en gezondheidszorg in het land aanpakken. 


Onze projecten

Noodvoedselbonprogramma

War Child verdeelt voedselvouchers aan de meest kwetsbare kinderen en families in Jemen. Elke voucher helpt een gezin genoeg voedsel te kopen voor een maand.