• Project van War Child, KNVB en Right to Play
  Voetbal verenigt in Libanon
 • Lulu (9) is blij dat ze bij War Child veilig kan spelen
 • Lama droomt van thuis
  Samen met haar familie moest Lama vluchten uit Syrië
 • Op zoek naar veiligheid
  Nour (12) is al vijf jaar op de vlucht. Ze gaat naar de Safe Space van War Child.
 • Back to the Future
  Groot onderwijsinitiatief voor gevluchte kinderen uit Syrië
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Libanon

Het waarborgen van fundamentele kinderrechten van vluchtelingenkinderen en de Libanese kinderen.

Nationale context

Libanon heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met een enorme toestroom van vluchtelingen. Het land herbergt op dit moment rond de 1,1 miljoen geregistreerde vluchtelingen uit Syrië. Bijna de helft van deze groep betreft kinderen en adolescenten. Ook wonen er ruim 1,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen – 3% van de totale bevolking – in de twaalf vluchtelingenkampen in Libanon. Deze significante bevolkingsstijging heeft een negatief effecten op de al zwakke infrastructuur van het land en leidt tot spanningen tussen de Libanezen en de recente nieuwkomers.

De verkiezing van president Michel Aoun in oktober van 2016 maakte een einde aan de twee jaar durende politieke impasse en bracht meer stabiliteit.


De situatie van de kinderen

Alle kinderen in Libanon, ongeacht hun culturele achtergrond, groeien op in onzekerheid. Ten minste 1,4 miljoen kinderen lopen het risico op fysiek geweld of gescheiden te worden van familie. Vele vluchtelingen krijgen geen verblijfsstatus. Ouders kunnen daardoor moeilijk werk vinden wat betekent dat kinderen moeten bijdragen om in het onderhoud van hun familie te voorzien. Kinderen lopen het risico op kinderarbeid, als smokkelaar te worden ingezet of op jonge leeftijd te worden uitgehuwelijkt.

Gevluchte kinderen in Libanon, uit zowel de Syrische als de Palestijnse gemeenschappen, hebben geen toegang tot onderwijs. Een geschatte 377.000 Syrische vluchtelingen zijn uitgesloten van formele en informele onderwijsprogramma's. Internationale organisaties werken samen met het Ministerie van Onderwijs om hier wat aan te doen.

Wat we doen

War Child Holland is sinds 2012 actief in Libanon vanwege de gevolgen die de oorlog in Syrië heeft op het land. War Child is lid van een psychosociale werkgroep in Libanon en levert bescherming en psychosociale hulp aan Syrische vluchtelingenkinderen. Onze diensten zijn ook toegankelijk voor een significante groep van kinderen en adolescenten van de Palestijnse vluchtelingengemeenschap alsmede de lokale Libanese bevolking.

Wij werken eraan om zo veel mogelijk mensen te bereiken met onze programma's – inclusief ouders en andere volwassenen die een rol spelen in het leven van kinderen. In onze ‘Safe Spaces’ kunnen kinderen bijkomen van hun vluchtelingenervaringen en krijgen zij hulp bij het verbeteren van hun psychosociale welzijn.

Onze projecten

Time to Be a Child

Een project dat gericht is op het bouwen van ‘Safe Spaces’. Een plek waar kwetsbare kinderen in een vreedzame omgeving kunnen spelen, leren en zich ontwikkelingen.

Back to the Future

Een onderwijsinitiatief van verschillende ngo’s dat is gericht op gevluchte Syrische kinderen die zijn getroffen door het conflict.

Sports and Humanitarian Assistance (SaHA2)

Samenwerkingsproject dat voetbal gebruikt als middel om kinderen en jongeren van verschillende Libanese gemeenschappen samen te brengen.

Can't Wait to Learn

Wereldwijd onderwijsprogramma om oorlogskinderen kwaliteitsonderwijs te bieden, ongeacht waar ze leven. De kinderen spelen educatieve games op tablets, die gebaseerd zijn op het onderwijsprogramma van dat land, om op een effectieve en speelse manier te leren.

Caregiver Support Intervention

Project dat enerzijds gericht is op het welzijn van ouders en verzorgers en anderzijds op het verbeteren van hun opvoedingsvaardigheden om zo het psychosociale welzijn van Syrische vluchtelingenkinderen te bevorderen.

Child Friendly Spaces

Een beschermingsinitiatief om kinderen veilige plekken te bieden waar zij toegang hebben tot psychosociale hulp en kunnen deelnemen aan recreatieve activiteiten.

Kwetsbare jongens en meisjes helpen om toegang te krijgen tot onderwijs

Initiatief om 2.500 kansarme kinderen onder de vijf jaar vroegschoolse onderwijsmogelijkheden te bieden.


Verhalen van kinderen

Een nieuw leven voor Nour

Toen de Syrische Nour nog maar zeven jaar was dwong de oorlog in haar land haar te vluchten. Het geweld escaleerde zodanig dat haar familie het niet meer aankon. Ze woont nu in Libanon waar ze werkt aan de ververwerking van haar traumatische ervaringen.

Nour kan zich haar leven in Syrië nog levendig voor de geest halen – inclusief de bombardementen en het geluid van de overvliegende vliegtuigen. Ze herinnert zich het bezoek aan haar grootmoeders huis om afscheid te nemen. "Mijn oma had een toetje voor me gemaakt," herinnert Nour.

"Ik huilde bij elke hap die ik at, want oma had het voor mij gemaakt en ik had geen idee of ik haar ooit weer zou zien."

Nour had het bij aankomst in Libanon moeilijk. Ze miste haar achtergebleven familieleden en voelde zich allerminst thuis. Maar toen Nour het lokale Social Development Centre leerde kennen – een plek waar War Child psychosociale hulp biedt aan kinderen geraakt door oorlog – ging het langzamerhand steeds beter met haar.

Hier leerde Nour haar beste vriendin Raghad kennen. De twee zijn nu onafscheidelijk – en Nour voelt zich weer een normale twaalfjarige. "Raghad voelt meer als een zus dan een vriend", zegt Nour.