"Later wil ik president van Congo worden"

Mwami (15) is gevlucht voor het geweld in Congo. “Ik ben nog steeds bang en heb vaak nachtmerries”, vertelt Mwami. Hij heeft gezien dat kinderen gedwongen werden om ook te vechten. “Wij zijn toen gevlucht. Ik ben nog steeds bang dat zoiets weer gebeurt.”

Als hoofdsponsor ondersteunt ASN Bank  allerlei activiteiten van War Child om een vreedzame toekomst te realiseren voor oorlogskinderen in DR Congo. Hiermee bereiken we ieder jaar bijna 10.000 kinderen. DR Congo wordt al jarenlang geteisterd door oorlog met enorme gevolgen. Armoede. Miljoenen mensen zijn constant op de vlucht voor plunderende bendes. Kinderen worden geronseld om te vechten, of ontvoerd als seksslaaf. Ongeletterdheid is enorm hoog. Gevluchte kinderen krijgen inhaalonderwijs. In Safe Spaces van War Child leren ze rekenen, schrijven, lezen, geschiedenis en aardrijkskunde. Ook krijgen ze psychosociale hulp. Dat is hard nodig.

Later wil ik president worden

Gelukkig ziet Mwami’s leven er nu vrolijker uit. Trots vertelt hij over school en War Child. “Dankzij War Child kan ik mijn lagere school afmaken. En met andere kinderen spelen. Daardoor voel ik me goed. Ook mijn zelfvertrouwen is gegroeid.” Op de vraag wat hij later wil worden, zegt hij zonder blikken of blozen: “President van Congo.”

Onderwijs geeft kinderen houvast

Juf Mazambi Kyakwima geeft in een Safe Space van War Child inhaalonderwijs aan Mwami en vele andere tieners. Zij is zelf ook vluchteling en ziet de positieve effecten van de hulp van War Child dagelijks in haar klas: “Kinderen kunnen de vreselijke dingen even vergeten die ze gezien hebben. Iedereen wordt als gelijke gezien. En ze leren hoe ze samen kunnen leven.” Onderwijs geeft kinderen toekomstperspectief en houvast. “Dankzij school hoeven deze kinderen niet in de mijnen te werken, of op het land. We houden ze zo ook weg van de gewapende groepen. Kinderen zijn veilig op deze school. En dat voelt goed.”

ASN Bank helpt mee

ASN Bank zet zich sinds haar oprichting in 1960 in voor een duurzame wereld. En zo investeert de ASN Bank ook in War Child. Om samen de vicieuze cirkel van geweld in DR Congo te doorbreken en kinderen en jongeren weerbaar te maken. De ASN Bank steunt War Child met de rekening ASN Ideaalsparen en de ASN Creditcard. Als je als klant kiest voor het thema 'tegen wapenindustrie' dan steunt de bank namens jou onder meer het project van War Child in Congo. Deze bijdrage betaalt ASN Bank zelf, en kost jou niets. Een mooie manier om War Child te steunen dus!