Lulu is blij dat ze bij War Child veilig kan spelen

Lulu (9)* is geboren in Syrië. Toen Lulu drie jaar oud was, braken er heftige gevechten uit in Syrië. Lulu en haar familie sloegen op de vlucht voor het geweld. Een jaar lang trokken ze van het ene Syrische vluchtelingenkamp naar het ander. Na een lange en loodzware reis kwamen ze aan in Libanon.

Niet buiten spelen

Het leven in Libanon is zwaar. In Shatila, het kamp waar Lulu en haar familie zitten, wonen 20.000 mensen op één vierkante kilometer. Een veilige omgeving waar de kinderen kunnen opgroeien en buiten spelen is er niet. Regelmatig overstroomt de straat waar Lulu woont als gevolg van een gesprongen waterleiding, en vuilnis blijft vaak weken liggen. Bendes en rivaliserende groepen domineren de donkere stegen in de buurt. Overal hangen losse elektriciteitsdraden. Lulu mag daarom van haar moeder nooit alleen op straat spelen.

Onzekere toekomst

Lulu’s moeder herinnert zich de vlucht vanuit Syrië nog als de dag van gisteren. Tranen rollen over haar wangen als ze vertelt over de bombardementen, niet weten waar het veilig is en de onzekerheid over de toekomst van haar dochter. Nog vaak ligt Lulu wakker, terugdenkend aan het geweld. Lulu’s vader is jaren lang op zoek naar een veilige plek voor hun gezin.

“Hier zijn mijn vrienden”

Toen Lulu zes jaar was kwam ze in contact met War Child. En nu nog steeds doet Lulu wekelijks mee aan de sport-, spel- en dansactiviteiten in een Safe Space van War Child. Dit geeft haar houvast; ze heeft altijd iets om naar uit te kijken. Lulu: “Hier zijn mijn vrienden. Hier kan ik spelen, tekenen en vriendjes maken. Hier ben ik blij!” Ze droomt ervan om een beroemde zangeres te worden, en heeft zichzelf opgegeven voor The Voice of Lebanon. In de Safe Space kan Lulu eindelijk weer zichzelf zijn.

Jij&Ik

Angela ontmoette Lulu tijdens haar bezoek aan Libanon voor Jij&Ik 2017. Ben je benieuwd hoe haar reis verliep? 

 

Samen halen we de oorlog uit een kind. Jij&Ik. Word Friend

ALLES OVER JIJ&IK