Onderwijs in Oost-Congo

Onderwijs is een belangrijk onderdeel van War Child's projecten in Oost-Congo. Want school is een plek waar oorlogskinderen weer gewoon kind kunnen zijn. Waar ze kunnen spelen, leren en lachen. Een plek waar ze veilig zijn.

De Europese Unie (EU) ontving in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede. Met het geld van deze prijs heeft de EU het Children of Peace Initiative opgericht. Dit is een fonds dat jaarlijks geld geeft aan projecten voor kinderen die niet in vrede kunnen opgroeien. Zoals aan een van de onderwijsprojecten van War Child in het oosten van DR Congo. In dit project bieden we onderwijs aan kinderen en jongeren die vanwege het conflict niet naar school kunnen. Behalve onderwijs, biedt War Child deze kinderen ook bescherming en psychosociale hulp om zo hun nare ervaringen te kunnen verwerken en weer te kunnen leren.

Kinderen van conflict
Het oosten van DR Congo wordt al meer dan vijfentwintig jaar geteisterd door geweld. Dit geweld domineert het leven van vele kinderen. Gedwongen rekrutering door gewapende groepen is een reëel risico, waarbij de kinderen als strijder, kok, sjouwer of seksslaaf moeten werken. Vele kinderen leven gescheiden van hun families, zijn misbruikt en worden gedwongen tot zware arbeid. Door het aanhoudende conflict hebben honderdduizenden kinderen en jongeren school moeten missen.

Samen leren
Met ons project in Oost-Congo bereiken we in vier gemeenschappen bijna tienduizend kinderen. Kinderen die door het conflict niet naar school hebben kunnen gaan, krijgen bijscholing. Ook bieden we taal- en rekenlessen en kunnen jongeren beroepsonderwijs volgen. 

Door mee te doen aan life-skills activiteiten werken de kinderen aan hun zelfvertrouwen en aan het opbouwen van positieve relaties met anderen. De activiteiten helpen de kinderen om hun heftige oorlogservaringen een plek te geven zodat ze aan hun toekomst kunnen bouwen. War Child traint en ondersteunt de leraren in het project om deze life-skills lessen te kunnen geven.

Naast de kinderen en leraren betrekt War Child ook ouders, verzorgers en leden van de gemeenschap actief bij het project, zodat de gemeenschap zich als geheel betrokken voelt bij de zorg voor onderwijs en veiligheid van de kinderen.

Papy is één van de deelnemers aan ons project. Lees hier hoe hij zijn weg terug vond naar school.

Meer over het werk van War Child in DR Congo

Bekijk de korte docu van het EU Children of Peace fonds over ons project:

Kinderen wereldwijd dansen de EU Children of Peace "Dance for Peace":

Het onderwijsproject van War Child in het oosten van DR Congo wordt mede gefinancierd door het Children of Peace fonds van de Europese Unie.