E-learning

In Soedan doen honderden kinderen mee aan een innovatief onderwijsproject: ze leren rekenen via een spel op een tablet.

Door de jarenlange oorlog in Soedan kunnen meer dan 3 miljoen kinderen niet naar school. Gebouwen zijn verwoest en de infrastructuur is slecht. De afstand naar school is groot en leraren hebben vaak geen lesmateriaal om les te geven. Vooral kinderen in afgelegen gebieden, vluchtelingen en meisjes zijn uitgesloten van het onderwijs.

Onderwijs geeft kansen en regelmaat

Onderwijs is echter erg belangrijk, juist voor kinderen in conflictgebieden. Naast het feit dat ieder kind simpelweg recht heeft op onderwijs, biedt onderwijs ook regelmaat en houvast. En het geeft kinderen concrete kansen en toekomstperspectief.

E-Learning Soedan

War Child werkt sinds 2011 samen met de Ahfad University for Women, TNO, het Ministerie van Onderwijs in Soedan, Flavour en UNICEF aan e-Learning Soedan. Dankzij e-Learning Soedan krijgen kinderen de kans om toch te leren. Op een leuke en effectieve manier: door educatieve spellen te spelen op tabletcomputers.

De educatieve spellen zijn op maat gemaakt. En voor Soedanese kinderen heel herkenbaar. Soedanese kindertekeningen vormden de basis voor de vormgeving van het spel.

Tijdens de oefeningen leren de kinderen spelenderwijs tellen en rekenen. En ze ontdekken direct hoe ze hun rekenkennis in de praktijk kunnen toepassen. In het spel openen kinderen bijvoorbeeld een winkeltje. Of ze helpen een dorpsgenoot met geiten hoeden.

Resultaten

De eerste pilot in 2013 met 60 kinderen liet positieve resultaten zien. De kinderen deden vooraf en na afloop een rekentoets en gemiddeld verdubbelden ze hun score.

De onderzoeksresultaten van een tweede pilot, waaraan 600 kinderen meedoen, laten een soortgelijk beeld zien. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat deze methode effectief en efficiënt is, en gelijke kansen biedt voor jongens en meisjes, in de meest kwetsbare omstandigheden.

Download hier uitgebreide informatie over het project e-Learning Soedan:

- in het Nederlands

- in het Engels

Het vervolg: Can’t Wait to Learn
Op dit moment is War Child dit innovatieve onderwijsproject verder aan het ontwikkelen en uitbreiden. In Soedan. En in andere landen waar veel kinderen door conflicten geen onderwijs krijgen. Zoals rondom Syrië en in de Sahelregio.

Dit project gaat verder onder een naam die in meerdere landen te gebruiken is: Can’t Wait to Learn. Klik hier voor uitgebreide informatie, onderzoeksresultaten, foto’s en video’s.