Building Skills, Changing Futures

Een beter bestaan opbouwen, begint voor veel jongeren met een vak leren.

Door de burgeroorlog in Noord-Oeganda heeft een groot deel van de jeugd nooit een opleiding kunnen afmaken. Of is zelfs nooit naar school geweest. De werkloosheid in de regio is extreem hoog.

War Child zet zich voor de jongeren van Noord-Oeganda in met het Building Skills Changing Futures programma (BSCF). Door jongeren beroepsopleidingen aan te bieden, kunnen ze hun leven opnieuw inrichten. Onafhankelijk zijn. Door ze de benodigde technische en sociale vaardigheden aan te leren, krijgen ze een betere kans op de arbeidsmarkt.

BSCF biedt een individueel pakket aan onderwijs, training en coaching aan. Deelnemers volgen een beroepsopleiding om bijvoorbeeld kapper, ICT-medewerker of loodgieter te worden. Of boer, zoals Alex. Hij vormde een groep boeren die elkaar helpen in moeilijke tijden.

De jongeren leren een CV opstellen, een sollicitatiegesprek voeren en worden geholpen met het vinden van een stage of het opzetten van een eigen bedrijf. Ze krijgen een life skills-training, waarin thema’s zoals identiteit, emoties, relaties en conflicthantering aan de orde komen. Ze ontwikkelen communicatievaardigheden. Krijgen vertrouwen in elkaar. En in zichzelf. Allemaal voorwaarden voor het volgen van andere, meer technische trainingen. De jongeren krijgen een starterspakket mee. Zodat ze ook na de training onafhankelijk blijven.

Betrokken samenwerken
Bij het programma betrekken we ook de ouders en lokale ondernemingen. En creëren zo een stimulerende omgeving. War Child werkt samen met vier partnerorganisaties. Zo kunnen we expertise optimaal inzetten en wordt de capaciteit van lokale organisaties versterkt. BSCF biedt de mogelijkheid voor ondernemers, lokale overheden en trainingsinstituten om samen de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Monitoring en evaluatie van het programma wordt voor een groot deel door de deelnemers zelf gedaan, met videodagboeken en onderling contact. De jongeren die succes hebben in wat ze doen, bezoeken anderen die aan het begin van het traject staan. Ze zien zo dat het programma echt werkt en inspireren elkaar wanneer het even tegen zit.

Foto © Folkert Rinkema