War Child steunt massale oproep tot staking geweld in Jemen

Samen met 34 andere organisaties heeft War Child de internationale gemeenschap opgeroepen om de crisis in Jemen te beëindigen. Met veertien miljoen mannen, vrouwen en kinderen op de rand van de hongersnood – de helft van de bevolking van Jemen – is de urgentie nu groter dan ooit.
12 november 2018

Aanleiding voor de oproep was de eerste Internationale Parlementaire Conferentie voor Vrede in Jemen. De organisaties eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren, een opschorting van de levering van wapens aan Saudi-Arabië en een scherpe veroordeling van schendingen van het internationale recht. Naar deze schendingen dient tevens een internationaal onderzoek ingesteld te worden.

Omringd door de dood

In bijna vier jaar tijd is een burgeroorlog in Jemen tussen de regering en Houthi-rebellen uitgemond in de grootste humanitaire crisis ter wereld. Luchtaanvallen van de regeringscoalitie - geleid door Saudi-Arabië - hebben dorpen, scholen en ziekenhuizen met de grond gelijk gemaakt. De strijdende partijen oefenen druk uit door opzettelijk de bevolking af te snijden van voedselvoorzieningen, medische goederen en humanitaire hulp.

Het gevolg is dat veertien miljoen Jemenieten het risico lopen op uithongering. “Ze worden dagelijks omringd door de dood”, aldus een plaatselijke hulpverlener. De VN vreest de ergste hongersnood in honderd jaar.

Wat is de situatie van kinderen? 

Nergens is het meer veilig voor kinderen in Jemen. Buiten zijn bombardementen en wapengevechten aan de orde van de dag. In augustus kwamen veertig kinderen om toen een coalitievliegtuig een schoolbus bombardeerde. Maar ook in de schuilkelders is er geen ontkomen aan. Ondervoeding en ziektes als cholera eisen om de tien minuten het leven van een kind. Op dit moment lijden 1,8 miljoen kinderen honger. Meer dan 400.000 zijn al ernstig ondervoed en lopen direct levensgevaar. 

Hoe helpen wij?

Door de kritische situatie in Jemen bestaat ons werk uit het leveren van levensreddende noodhulp als bescherming en voedsel. Samen met War Child UK geven we voedselbonnen aan de meest kwetsbare kinderen en families, waarmee ze genoeg voedsel kunnen kopen voor een maand.

De oproep is een waarschuwing voor de internationale gemeenschap: het is nu of nooit. Er is geen militaire oplossing. Na bijna vier jaar conflict kunnen de Jemenieten niet langer wachten.

Steun ons werk in Jemen

Video: RTL Nieuws
Tekst: Luc van Doorne